Honden met "probleemgedrag"

Dat ‘goede raad’ duur zou zijn is onzin. Hoe vaak vraag je een ander niet gewoon even om advies. Weet jij misschien hoe laat het is, of de bus komt, hoe ik mijn belastingaangifte moet doen… Kortom van vragen word je juist wijzer. Als het om je hond gaat is dat niet anders. En natuurlijk ben je gek op dat dier. Alleen… Vraag gewoon om hulp.

Aan bijna alle probleemgedrag is iets te doen. Hierbij kan ik je helpen. Het is goed om je te realiseren dat gedrag nooit “zomaar” ontstaat. Vaak ontwikkelt de hond bepaald gedrag omdat dit voor hem prettig of noodzakelijk is. Enkele voorbeelden van dit gedrag zijn: blaffen, vernielen, trekken aan de lijn, niet alleen kunnen zijn, grommen enzovoort. Het vereist enig speurwerk om te achterhalen waarom de hond doet wat hij doet, maar kunnen we de oorzaak wegnemen dan is het gedrag weg te trainen. Een angstige hond kunnen we zelfverzekerder maken of een veilige plek leren te accepteren. Rangordeproblemen kunnen worden opgelost, vernielen of blaffen door verveling kunnen we aanpakken, enzovoort.

"Probleemgedrag? Ik kom bij jou thuis om met jou en je hond een oplossing te vinden!"

Heb je een probleem met je hond dan maken we een afspraak voor een consult. Zo’n ontmoeting duurt meestal 1 á 2 uur. Ik probeer tijdens dat consult een zo goed mogelijk inzicht in het probleem, de achterliggende oorzaken en het karakter van de hond te krijgen. Vervolgens bespreek ik samen met de baas welke oplossingen er zijn en hoe we de training gaan aanpakken. Vaak doen we wat oefeningen aan het einde van het consult. Afhankelijk van het probleem (soort, ernst, duur) kan het nodig zijn om enkele vervolgafspraken te maken.

De praktijk leert dat de meeste problemen al na zo’n 2 tot 4 weken volledig zijn opgelost. Het is dus jammer om thuis door te modderen en je dagelijks te ergeren terwijl je met een beetje hulp juist weer zo’n plezier aan en met je hond kunt hebben.


Neem nu contact op voor meer informatie, of om een afspraak te maken!

© 2017 Karin Wentink Hondenopvoeding / Images: stock.adobe.com